- Topproducten
Hermessteak
Hermessteak is een Belgische rundbiefstuk gemarineerd in een eigen kruidenbereiding. Wij selecteren steeds de beste vrouwelijke runderen van het wit-blauw ras. Hermessteak kan je perfect bakken in de pan, de oven of op de barbecue. Hoe de Hermessteak klaarmaken?
- Tijdig uit de koelkast nemen (minimaal 30 minuten op voorhand).
- De boter zeer warm laten worden.
- De Hermessteak langs beide zijden dichtschroeien op een hoog vuur.
- De steak op een lager vuur laten bakken tot de gewenste gaarheid.
- Draaien van het vlees doe je best met een tang.
- Na het bakken even laten rusten op een roostertje.
- De Hermessteak in z'n geheel serveren en aan tafel versnijden.
- Smaakt fantastisch als "steak natuur"!
Vertrijkse sla
Vertrijkse sla is het eerste streekproduct dat wij op de markt brachten bij onze start in 1979. Het succes ervan zorgde voor de lancering van een hele waaier streekgerechten in ons assortiment.
De bereidingswijze van Vertrijkse sla bouwt voort op de oude gewoonte dat rundvlees gedeeltelijk werd verwerkt tot een gemengd gerecht. Wij hebben het traditionele recept aangepast tot de “moderne” Vertrijkse sla. De ingrediënten zijn gekookt rundvlees, tomaat, ajuin, peterselie en een lichte dressing. Vertrijkse sla wordt koud gegeten, met brood, op koude schotels, in een tomaat… . Het smaakt traditioneel, stevig en een beetje zuur.
Vertrijk is de naam van de deelgemeente van Boutersem waar wij zijn gevestigd. Vertrijkse sla is erkend als “traditioneel streekproduct” door VLAM.
Zwarte en witte pensen
Pensen zijn het meest uitgesproken streekproduct!
Ieder dorp, en vroeger zelfs iedere boerderij, heeft hét recept voor witte of zwart pensen.
Ons recept komt van ons bomma, Margriet De Cock, uit Meensel en werd door onze papa Herman trouw gevolgd, zoals ook wij tot op vandaag doen.
Voor onze zwarte pensen kregen wij van VLAM de erkenning als “traditioneel streekproduct” en daarnaast wonnen wij ook het Vork van VLAM. Dit was bij een omdat de VLAM gedurende 10 jaar promotie maakte voor de Vlaamse Streekproducten via het label streekproduct.be. Om dit te vieren werden in verschillende categorieën streekproducten genomineerd om deze werking in de kijker te zetten. Wij ontvingen in de categorie “ambachten” het streekvork als erkenning voor onze zwarte pensen!
Hespen
Ook al onze hespen worden huisbereid.
Gekookte hesp wordt met veel liefde, tijd en expertise gemaakt. Na het uitbenen en pekelen wordt de hesp met veel liefde “gemasseerd”. Hierdoor komen er natuurlijke eiwitten vrij die voor een binding zorgen.
Hierna wordt de hesp in een typische hespenvorm gekookt gedurende ongeveer 12 uur op lage temperatuur.
Dan krijgt de hesp de tijd om te rusten om alle natuurlijke smaken ten volle tot hun recht te laten komen en is de hesp klaar om versneden te worden.
gerookte producten
Roken!
Een ambacht apart!
Wij roken met beukenhout en een kruidenmengeling om de gerookte hesp, Hagelandse boerenhesp, bacon, rund- en paardenfilet, hoekhesp, nootham en nog zo veel meer die heerlijke rooksmaak te geven.
Schelmenrol
De Schelmenrol is een eigen ambachtelijke bereiding van varken- en rundvlees, afgewerkt met verschillende soorten kruiden: paprika, curry, tuinkruiden of pikant.
Deze ambachtelijke specialiteit smaakt heerlijk als aperitiefhapje, boterhambeleg of gewoon als tussendoortje.
Je kan het koud of warm eten. Schelmenrol is heerlijk met Hagelandse saus.
Hermes is volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus, de oppergod. Hij is de god van de handelaren, maar ook van de schelmen. Vandaar de naam voor dit pittige gerecht.
Kopafgebraad
Kopaf is een varkensgebraad dat wordt gezouten en gekruid volgens een speciaal procédé. Doordat de kruiden de kans krijgen om in het vlees te trekken, is het Kopafgebraad extra mals en in een minimum van tijd klaar te maken.
Kopafgebraad is te verkrijgen in lapjes of probeer het ook eens in z’n geheel en bak het dan in de oven of in een kookpot.
De naam Kopaf-gebraad hebben we geleend bij een patriot uit Tienen die in 1790 vocht tegen de Oostenrijkers. Hij had de leiding over een vrijwilligerskorps en dat leverde hem de bijnaam “Generaal Kopaf” op. Tijdens ernstige rellen had hij namelijk geroepen: “En nu, iedereen de kop af!”
Huisbereide patés
Wij bereiden onze patés op een traditionele en ambachtelijke manier met Hagelandse ingrediënten.
Paté wordt meestal gegeten als broodbeleg. Het is ook ideaal om er een voorgerecht of hoofdschotel van te maken. Neem verschillende soorten paté, omring ze met rauwkost en verschillende soorten confituur. Eet hier bruin brood bij en je hebt een heerlijke en hartelijke maaltijd.
Ons huisassortiment bestaat uit smeerpaté, gebakken paté, paté maison, witloofpaté, appelpaté, Tiense paté, peperpaté en verschillende seizoenpatés.
tiense hespensla
Tiense hespensla is een heerlijke salade met onze eigen gekookte hesp, wortelen, selder, bieslook, kervel en een lichte mayonaisedressing.
Een typisch broodbeleg of lekker op toastjes of bij een slaatje.
Het recept van Tiense Hespensla kwam tot stand in de jaren ’90 door de beenhouwersbond van Tienen en is dus al meer dan 25 jaar een topper in onze beenhouwerij.